xristianorthodoxipisti.blogspot.gr ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΚΕΙΜΕΝΑ / ΑΡΘΡΑ
Εθνικά - Κοινωνικά - Ιστορικά θέματα
Ε-mail: teldoum@yahoo.gr FB: https://www.facebook.com/telemachos.doumanes

«...τῇ γαρ χάριτί ἐστε σεσωσμένοι διά τῆς πίστεως· και τοῦτο οὐκ ἐξ ὑμῶν, Θεοῦ τὸ δῶρον, οὐκ ἐξ ἔργων, ἵνα μή τις καυχήσηται. αὐτοῦ γάρ ἐσμεν ποίημα, κτισθέντες ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ ἐπι ἔργοις ἀγαθοῖς, οἷς προητοίμασεν ὁ Θεός ἵνα ἐν αὐτοῖς περιπατήσωμεν...» (Εφεσίους β’ 8-10)

«...Πολλοί εσμέν οι λέγοντες, ολίγοι δε οι ποιούντες. αλλ’ούν τον λόγον του Θεού ουδείς ώφειλε νοθεύειν διά την ιδίαν αμέλειαν, αλλ’ ομολογείν μεν την εαυτού ασθένειαν, μη αποκρύπτειν δε την του Θεού αλήθειαν, ίνα μή υπόδικοι γενώμεθα, μετά της των εντολών παραβάσεως, και της του λόγου του Θεού παρεξηγήσεως...» (Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής p.g.90,1069.360)

Τα καλά έργα δεν σώζουν! Απάντηση σε όσους πιστεύουν ,ότι μόνο με τα καλά έργα σώζεται ο άνθρωπος , και όχι με την ακρίβεια της πίστεως, διά της γνησίας ορθοδόξου εκκλησίας η οποία είναι καθαρή από καθέ συχρωτισμό με αιρετικούς και αλλοθρήσκους , έχουσα δε καθαρή αποστολική διαδοχή και πίστη!

Τα καλά έργα δεν σώζουν! Απάντηση σε όσους πιστεύουν ,ότι μόνο με τα καλά έργα σώζεται ο άνθρωπος , και όχι με την ακρίβεια της πίστεως, διά της γνησίας ορθοδόξου εκκλησίας η οποία είναι καθαρή από καθέ συχρωτισμό με αιρετικούς και αλλοθρήσκους , έχουσα δε καθαρή αποστολική διαδοχή και πίστη!

1)…αλλά κήρυττα πρώτα στους κατοίκους…να μετανοήσουν και να επιστρέψουν στο Θεό, αποδεικνύοντας τη μετάνοιά τους με έργα. (πράξεις 26:20)
Εδώ επισημαίνεται ότι όταν λέμε έργα εννοούμε τα έργα που ακολουθούν την ειλικρινή μετάνοια του ανθρώπου προς το Θεό. Πρώτα μετάνοια και μετά καλά έργα τα οποία θα αποδείξουν ότι η μετάνοια είναι ειλικρινής.

2)Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι ο άνθρωπος ανακηρύσσεται δίκαιος δια της πίστεως ,χωρίς τα έργα του νόμου. (Ρωμαίους 3:28)
Αφού ο απόστολος Παύλος μας παρουσίασε συνοπτικά το σχέδιο δικαιώσεως του αμαρτωλού ανθρώπου από το Θεό, μας γράφει το συμπέρασμα που προκύπτει:
“Ο αμαρτωλός άνθρωπος δικαιώνεται μπροστά στο Θεό μόνο με την πίστη του στο εξιλαστήριο έργο του Σταυρού από τον Ιησού Χριστό, τον Υιό του Θεού, χωρίς των έργων”.
Ματαιοπονούμε λοιπόν αν προσπαθούμε με τα έργα μας να δικαιωθούμε μπροστά στο Θεό.
3)Έτσι ας λάμψει το φως σας μπροστά στους ανθρώπους, για να δουν τα καλά σας έργα, και να δοξάσουν τον Πατέρα σας που είναι στους ουρανούς. (Ματθαίος 5:16)
Εδώ απευθύνεται στους δικούς του ανθρώπους ο Χριστός, όχι στους απίστους. Λέει στους ελεημένους πλέον , σ΄ αυτούς που ήδη είναι φως, να κάνουν καλά έργα. Δεν ζήτησε ο Χριστός τα καλά τους έργα για να σωθούν, αλλά σαν συνεχόμενα της σωτηρίας τους. (Εβραίους 6:9)
4)…σε αναφέρω πάντοτε στις προσευχές μου…για να γίνει η κοινωνία της πίστης σου ενεργός με τη φανέρωση κάθε καλού, που υπάρχει μέσα σας…(Φιλήμονα 4-6)
Εδώ ο απόστολος Παύλος προσεύχεται για τον Φιλήμονα, ώστε η πίστη του να γίνει ¨ενεργός¨, δηλαδή να φανερώνεται η αληθινή πίστη του στο Θεό με έργα. Έτσι με τα έργα τα καλά που θα κάνει θα φανερώνεται και το κάθε καλό που έχει από το Θεό μέσα του.
Τα έργα τα καλά πιστοποιούν την αληθινή πίστη μας στο Θεό. Τα καλά έργα δεν τα κάνουμε για να εξασφαλίσουμε τη σωτηρία της ψυχής μας. Χωρίς σωτηρία και την αληθινή πίστη μέσα σου, δεν μπορείς να κάνεις τα καλά έργα που θέλει ο Θεός.
5)Ολόκληρη η Γραφή είναι θεόπνευστη, και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για επανόρθωση, για διαπαιδαγώγηση, που γίνεται με δικαιοσύνη. Ώστε να είναι ο άνθρωπος του Θεού τέλειος, ετοιμασμένος για κάθε έργο αγαθό. (2 Τιμόθεου 3:16-17)
Για να κάνει καλά έργα κάποιος που να αρέσουν στο Θεό, πρέπει να εκπαιδευτεί δια των Γραφών από το Άγιο Πνεύμα του Θεού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ο άνθρωπος να ανήκει στο Θεό δηλαδή να είναι μετανοημένος και ελεημένος από το Θεό.
Και εδώ λοιπόν βλέπουμε πως τα έργα ακολουθούν την πίστη. Σε καμιά περίπτωση δεν χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσουμε τη σωτηρία της ψυχής μας.
6)…ο οποίος έδωσε τον εαυτό του για χάρη μας, για να μας λυτρώσει από κάθε ανομία, και να μας καθαρίσει για τον εαυτό του, λαό εκλεκτό, ζηλωτή καλών έργων.(Τίτος 2:14)
Εδώ η σειρά είναι:
Λύτρωση – Καθαρισμός - Καλά έργα.
Εάν δεν λυτρωθείς, εάν δεν καθαριστείς πνευματικά, τι είδους καλά έργα μπορείς να κάνεις;
7)….αυτοί που πίστεψαν να παίρνουν την πρωτοβουλία σε καλά έργα. (Τίτος 3:8)
Αυτούς που πίστεψαν ζητάει ο Θεός να παίρνουν την πρωτοβουλία σε καλά έργα. Όχι από άπιστους. Ο άπιστος έχει ανάγκη από σωτηρία και αγιασμό.
8)Επειδή, κατά χάρη είστε σωσμένοι, διαμέσου της πίστης κι αυτό δεν είναι από σας ,αλλά είναι δώρο του Θεού. ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΡΓΑ, ώστε να μη καυχηθεί κάποιος…κτιστήκαμε στον Ιησού Χριστό για καλά έργα, που ο Θεός προετοίμασε, για να περπατήσουμε μέσα σ΄ αυτά. (Έφεσίους 2:8-10)
Πάλι εδώ τονίζεται ότι η σωτηρία της ψυχής δίνεται από το Θεό δια της πίστεως , χωρίς των έργων, για να μη καυχηθεί ο άνθρωπος ότι την εξαγόρασε με τα καλά του έργα. Η σωτηρία της ψυχής σου είναι δώρο από το Θεό. Δεν μπορείς να την πληρώσεις με τίποτα.
Πάρε τη σωτηρία της ψυχής σου σαν δώρο από το Θεό με την ειλικρινή σου πίστη σ΄ Αυτόν και περπάτα στα καλά έργα που θα προετοιμάσει ο Θεός για σένα.
9)Όταν, όμως , φανερώθηκε η αγαθότητα και η φιλανθρωπία του σωτήρα μας θεού, όχι από έργα δικαιοσύνης που εμείς πράξαμε, αλλά σύμφωνα με το έλεός του μας έσωσε..
(Τίτος 3:4:5)
Και εδώ τονίζεται, πως δεν σώζουν τα έργα τον άνθρωπο, αλλά το έλεος του Θεού.

Συμπέρασμα: Η σωτηρία της ψυχής δίνεται σαν δώρο από το Θεό στην αληθινή πίστη που δείχνει ο άνθρωπος στο πρόσωπό Του, χωρίς να κρατάει καλά έργα στα χέρια του.
x-margaritis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου