xristianorthodoxipisti.blogspot.gr ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΚΕΙΜΕΝΑ / ΑΡΘΡΑ
Εθνικά - Κοινωνικά - Ιστορικά θέματα
Ε-mail: teldoum@yahoo.gr FB: https://www.facebook.com/telemachos.doumanes

«...τῇ γαρ χάριτί ἐστε σεσωσμένοι διά τῆς πίστεως· και τοῦτο οὐκ ἐξ ὑμῶν, Θεοῦ τὸ δῶρον, οὐκ ἐξ ἔργων, ἵνα μή τις καυχήσηται. αὐτοῦ γάρ ἐσμεν ποίημα, κτισθέντες ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ ἐπι ἔργοις ἀγαθοῖς, οἷς προητοίμασεν ὁ Θεός ἵνα ἐν αὐτοῖς περιπατήσωμεν...» (Εφεσίους β’ 8-10)

«...Πολλοί εσμέν οι λέγοντες, ολίγοι δε οι ποιούντες. αλλ’ούν τον λόγον του Θεού ουδείς ώφειλε νοθεύειν διά την ιδίαν αμέλειαν, αλλ’ ομολογείν μεν την εαυτού ασθένειαν, μη αποκρύπτειν δε την του Θεού αλήθειαν, ίνα μή υπόδικοι γενώμεθα, μετά της των εντολών παραβάσεως, και της του λόγου του Θεού παρεξηγήσεως...» (Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής p.g.90,1069.360)

Οι πλάνες του αιρετικού Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου.


Οι πλάνες του αιρετικού Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου.
Η Εσθονική Εκκλησία προέβη σε μεταρρύθμιση του λειτουργικού ημερολογίου.




Σε μεταρρύθμιση του λειτουργικού ημερολογίου το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2012, θα προχωρήσει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας (Οικουμενικό Πατριαρχείο) με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Εσθονίας κ. Στέφανο.


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από εκείνη τη χρονική στιγμή και μετά, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις για λόγους ποιμαντικής οικονομίας, οι οποίες αναφέρονται στο σχετικό ανακοινωθέν, "οι μη κινητές εορτές θα εορτάζονται σύμφωνα με το γρηγοριανό ημερολόγιο και οι κινητές εορτές (οι περίοδοι του Τριωδίου και του Πεντηκοσταρίου) σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο"


Να σημειωθεί ότι η μεταρρύθμιση αυτή προτάθηκε από τον Μητροπολίτη Στέφανο, και κατά τη συνεδρία της Εκκλησίας της Εσθονίας έγινε αποδεκτή με πλειοψηφία (73 ψήφους υπέρ, 1 ψήφο κατά, 14 απών).

Τέλος με την απόφαση αυτή η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας, εναρμονίζεται και στο θέμα του ημερολογίου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Πηγή: romfea.gr

(Σχόλιο Εγκόλπιου: Παλαιά η είδηση αλλά τη δημοσιεύουμε διότι ο νεοημερολογίτης Ιερεύς Επιφάνιος, ο οποίος παρερμήνευε τους Ιερούς Κανόνες, υποστήριζε μεταξύ άλλων ότι το ημερολόγιο που ακολουθούσε η νεοημερολογίτικη εκκλησία του, δεν ήταν το παπικό νέο ημερολόγιο του Πάπα Γρηγορίου του 13ου, (εξ ού Γρηγοριανό), αλλά δήθεν το Ιουλιανό ημερολόγιο της Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου, απλώς διορθωμένο. Όμως η απόφαση της Εκκλησίας της Εσθονίας μιλάει καθαρώς για εφαρμογή του Γρηγοριανού ημερολογίου για τις ακίνητες εορτές και του Ιουλιανού για τις κινητές. Ακριβώς όπως εφαρμόστηκε το 1923 στο Πατριαρχείο Κων/λεως και το 1924 στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος. Γι' αυτό και η νεοημερολογίτικη εκκλησία εορτάζει το Πάσχα την ίδια μέρα με τους Γνησίους Ορθοδόξους του παλαιού ημερ/γίου, αλλά σε άλλη ημερομηνία αφού υιοθέτησε το παπικό μηνολόγιο-ημερολόγιο... 

Όλα τα σαθρά, ή και ίσως ψευδή, επιχειρήματα περί διορθωμένου ιουλιανού ημερ/γίου οι ίδιοι οι νεοημερολογίτες τα καταρίπτουν. Οι ίδιοι εκθέτουν εαυτούς και τους απολογητές τους που υπεραμύνονται της προδοσίας των Ιερών αποφάσεων Οικουμενικών και Πανορθοδόξων Συνόδων, οι οποίες θεσμοθέτησαν το Ιουλιανό και Αναθεμάτισαν τους παραβάτες έναντι αυτού. Καταλήγει η ανακοίνωση ότι με την απόφαση αυτή η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας, εναρμονίζεται και στο θέμα του ημερολογίου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εμείς μόνο θα προσθέσουμε το εξής: Είτε κάποιος σας κοροϊδεύει για να μη φύγετε από το νεοημερολογίτικο μαντρί είτε από πλάνη δική του, σας παραπλανά με τη σειρά του κι εσάς, μην ακούτε τίποτα χωρίς διάθεση κριτικής σκέψης, χωρίς να μελετήσετε την εκκλησιαστική Ιστορία ώστε μόνοι σας να δείτε τι έγινε, πότε, από ποιόν και γιατί. Η έρευνα και η γνώση σώζει. Η συναισθηματική προσκόληση και η προσωπολατρεία σε ανθρώπους που είναι εκτός εκκλησίας σας παρασύρει στο γκρεμό της απώλειας. Ενώπιον του Θείου δικαστηρίου δεν μετρά η βολική άποψη, ''μου το είπε ο γέροντάς μου τί να έκανα εγώ;''. Ούτε το επιχείρημα: ''Έτσι τα βρήκα που να ψάχνω τώρα;''. Υπεράνω όλων είναι η Ορθόδοξη Λατρεία Στον Δημιουργό. Όπως εκείνος την θέλει, όχι όπως εμείς την φτιάξαμε στα μέτρα μας.)
 ΠΗΓΗ: ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ ΚΑΤΑ  ΤΩΝ  ΑΙΡΕΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου